Кузьма Скрябін: «Коли я потрапляю до кухні з’являється небезпека пожежі…» (ІНТЕРВ”Ю)

Про Андрія Кузьменка (або ж Кузьму Скрябіна) ми найчастіше чуємо у повідомленнях про чергові музичні прем’єри, записи пісень та альбомів, або ж як учасника чи ведучого того чи іншого телевізійного шоу.
Проте сьогодні, ми розповімо дещо про іншого Кузьму Скрябіна – чоловіка та сім’янина. Попри те, що дружину та доньку Андрій намагається тримати подалі від журналістської цікавості, нам таки вдалося уточнити для себе деякі дані.
Так ок, подружнє життя Андрія та Світлани триває уже 17 років. До речі, дружина колись навчалася з Андрієм в одній школі в паралельному класі. Другу частину колоритного імені для доньки Марії-Барбари обирав саме тато. Адже тоді, як, до речі, і сьогодні він захоплений постаттю польської акторки Барбари Брильської та фільмом «Іронія долі», який може дивися тисячу разом і отримувати задоволення від перегляду.
Коли випадає щаслива нагода провести вдома день, Кузьма влаштовує сімейний перегляд кінострічки (з обов’язковим лузанням насіння!), яку попередньо йому анонсують друзі, або ж перечитує кілька сторінок із книг, що лежать на його столику біля ліжка. Серед них, зокрема: «Історія тракторів українською» Марини Левицької (книга стала міжнародним бестселером та здобула декілька літературних нагород – прим. автора) та «Дівчина з татуюванням дракона» Стіва Ларсона.
Стосовно сімейного відпочинку – Кузьма неперебірливий. Аби разом з рідними, дарма у глухому карпатському селі чи в п’ятизірковому готелі; на тропічних островах чи на Північному полюсі. Полюбляє курсувати великим автобусом усією Європою, самотужки обираючи маршрут, та зазираючи у найтихіші куточки країн.
Стосовно кулінарних вподобань, то Андрій зізнався, що любить, коли готує Світлана, у неї багато смачних рецептів. Також його мама готує смачні солодкі пляцки та тістечка, які називаються «22 кулаки муки». Та зважаючи на ососбливості сценічного іміджу, йому доводиться обмежувати себе в смачному харчуванні. Адже від усіляких салатів, закусок, тістечок дуже збільшуються в об’ємах певні частини тіла. Проте співак не може стриматися від голубців із тертої картоплі та засмаженою цибулько.
Коли він потрапляє на кухню, то весь будинок можна обв’язувати жовтою стрічкою, як в американських фільмах. Тодо ж бо з’являється небезпека пожежі. Тому дружина намагається не допускати чоловіка до забороненої території. Коли вже він там опиняється, то – смажить картоплю. Як переконує, вона виходить у нього дуже особлива та смачна, бо її смажить він, Кузьма Скрябін!

Голубці з тертої картоплі
Складники:
– 1 капустина (масою близько 1 кг)
– 1 кг картоплі
– 1 морквина
– 1 цибулина
– 2 ст.л. рослинної олії
– сіль, перець
Приготування:
У капусти вирізати серединку, опустити качан у кип’яток і залишити, поки не вистигне. Розібрати капусту на окремі листочки. На кожен листочок викласти фарш і загорнути у вигляді конвертиків. Голубці залити підсоленим кип’ятком і тушкувати до готовності на дуже маленькому вогні.
Для приготування фаршу, картоплю почистити, помити і натерти на мілкій тертці (як на деруни). Цибулю дрібно посікти, обсмажити до золотистого кольору в рослинній олії, додати натерту на тертці з більшими вічками моркву і тушкувати протягом 5 хв. Овочі додати до картоплі, посолити і поперчити фарш.
Голубці подавати зі смаженою цибулею.

Картопля смажена
Почищену картоплю нарізають скибочками, брусочками або соломкою.
Перед смаженням картоплю варто старанно промити, а потім обсушити, тому що вода охолоджує жир і викликає його сильне спінювання. Можна смажити на олії, на суміші олії й смальцю або топленого масла.
Щоб картопля рівномірно просмажилася, її потрібно вкладати на сковороду або лист прошарком не більше ніж 5 см. Якщо картоплю смажать у невеличкій кількості жиру, то краще солити, коли вона буде доведена до напівготовності – така картопля соковитіша й смачніша. Якщо смажена картопля добре зарум’янилася з усіх боків, але ще недостатньо м’яка, її варто довести до готовності в духовці. Молоду картоплю не рекомендується смажити, тому що вона погано підрум’янюється і твердне. Її краще використовувати в їжу відварною. У фритюрі можна смажити нарізану картоплю або дуже дрібні бульби, тому що цілі великі картоплини зверху підгорять, а усередині будуть сирими.
Для поліпшення смаку до напіввареної картоплі додають подрібнену ріпчасту цибулю.
Картоплю смажену можна подавати як самостійну страву на сніданок з огірками, помідорами або використовувати як гарнір до смаженого м’яса, котлет, смаженої риби.
Перед подаванням картоплю посипають зеленню, можна додати декілька зубчиків часнику (на любителя). Окремо можна подати свіжі, солоні або мариновані огірки, томати, салат із свіжої або квашеної капусти.
Якщо змити крохмальні зерна з поверхні сирої нарізаної картоплі, при смаженні шматочки її не будуть злипатися і не прилипатимуть до посуду.
Якщо нарізану картоплю перед смаженням обсушити па сухій тканині, жир не буде розбризкуватися, швидше утвориться рум’яна кірочка, шматочки обсмажаться рівномірно.

Спілкувалася Леся КІЧУРА
За участі проекту “Музичний Львів”
Видавнича група «Життя»
газета «Дуже смачно» № 3 (40), 2011 р.
www.MusicLviv.org.ua

Також читають: